تاریخچه و حالت کنونی

دانشکده‌ی تعلیم و تربیه، در سال ۱۳۷۳ خورشیدی، با دو دیپارتمنت (علوم طبیعی و علوم اجتماعی) فعالیت‌های خود را در چوکات دانشگاه تخار آغاز نمود. در دوران جنگ‌های داخلی درب این کانون علمی و آموزشی به روی دانشجویان مسدود گردید. با روی کار آمدن اداره‌ی مؤقت در سال ۱۳۸۱خورشیدی مجدداً به فعالیت آغاز نمود و اولین دور فارغان خود را در سال ۱۳۸۳ به جامعه تقدیم کرد. این دانشکده‌ از بدو ایجاد تا اکنون در ابعاد گوناگون پیشرفت‌های چشم‌گیری داشته است. اکنون این دانشکده دارای (۹) دیپارتمنت (کیمیا، بیولوژی، فزیک، ریاضی، آموزش کمپیوتر، فارسی‌دری،  تاریخ، جغرافیا و علوم مسلکی) بوده که از جمله (۸) دیپارتمنت آن فارغ‌ده می‌باشد و دیپارتمنت علوم مسلکی که مسؤولیت تدریس مضامین مسلکی (پیداکوژی، روان‌شناسی و مدیریت آموزشی) را در سطح دانشگاه دارد، فارغ‌ده نیست. دانشکده‌ی تعلیم و تربیه در نخست، با دو تن استاد فعالیت می‌نمود؛ ولی با همکاری ریاست محترم دانشگاه تخار سالانه کادر‌های علمی جدید جهت رفع نیاز‌ها در رشته‌های گوناگون جذب گردید، که خوش‌بختانه حالا شمار آن‌ها با تفاوت درجه‌ی تحصیل و رتبه‌ی علمی به (۴۵) تن‌ می‌رسد. در آغاز، شمار دانشجویان دانشکده‌ی تعلیم و تربیه بنابر محدودیت‌هایی، اندک بود؛ مگر باگذشت زمان و بلند رفتن ظرفیت پذیرش، شمار دانشجویان این دانشکده در سال(۱۴۰۱) خورشیدی، در حدود(۲۰۰۰) تن می‌باشد.

به‌‌رغم چالش‌ها و موانعی که فرا راه، دانشکده‌ی تعلیم و تربیه از حمایت مسؤولین دانشگاه، مردم و متنفذین محلی برخوردار است. لذا وظیفه خویش می‌داند تا با در نظرداشت ارزش‌های اسلامی، ملی و بدون هر نوع تبعیض نژادی، زبانی، مذهبی، قومی، جنسی و منطقه‌یی فعالیت خویش را تنظیم و نسل جوان را تربیه و به هدف خدمت‌گذاری تقدیم جامعه نماید..

.